Over ons

Scouting Manresa

Wij zijn een hechte groep avonturiers, vrienden en natuurliefhebbers die samenkomt om te leren, te ontdekken en vooral plezier te hebben. Bij Scouting Manresa draait alles om de gemeenschap en het delen van avonturen. Van knopen leggen tot gezellig samen zijn bij kampvuren en van kamperen tot het verkennen van de omgeving – we zijn altijd bezig met nieuwe ervaringen opdoen en herinneringen maken.

Onze groep wordt geleid door toegewijde vrijwilligers die zich inzetten om een veilige en stimulerende omgeving te creëren voor iedereen die meedoet. Of je nu jong bent of oud, ervaren of nieuw bij scouting, er is altijd wel iets te doen bij Scouting Manresa.

Ontdek Scouting

Scouting logo

Wat is scouting nou precies?

Scouting is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie in Nederland, gericht op het aanbieden van een breed scala aan activiteiten die plezier, uitdaging, en persoonlijke groei bieden voor diverse leeftijdsgroepen. Bij scouting draait alles om veilig en verantwoord spelen, met activiteiten die aansluiten bij de interesses van de leden en hen stimuleren in hun ontwikkeling. Als lid van Scouting Manresa neem je deel aan wekelijkse bijeenkomsten, ga je op kamp, en kun je meedoen aan evenementen op lokaal, nationaal, of internationaal niveau. Scouting staat niet alleen in het teken van plezier en vriendschap, maar ook van persoonlijke ontwikkeling en het leveren van een positieve bijdrage aan de samenleving, vaak door middel van activiteiten in de natuur of maatschappelijke projecten. Het doel is om bij te dragen aan een betere wereld en leden vrienden voor het leven te laten maken.

Van bever tot pivo

Scouting staat open voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Al vanaf 4½ jaar ben je welkom bij onze Scoutinggroep. Bij Scouting wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen die speltakken worden genoemd. De jongste speltakken spelen hun spel in een thema. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van het kind. Voor de verschillende speltakken en uitleg hierover kunt u terecht op onze pagina speltakken.

speltaklogo's
Ronde scoutinghoed

Tradities… ouderwets? of gewoon superleuk?

Iedereen kent het wel, de tradities van Scouting. Het uniform, het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Net als iedere Scoutinggroep hechten we waarde aan deze gebruiken, maar we interpreteren ze wel op een moderne manier. De tradities bestaan onder andere uit de volgende ceremoniën:

Openen en sluiten

Aan het begin van een opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Iedere leeftijdsgroep doet dit op een eigen manier. De bevers zingen een lied, de welpen en scouts hijsen de vlag en roepen een yell. Het openen en sluiten geeft een symbolische grens weer: de grens waar het Scoutingspel begint en eindigt.

Installeren

Je hebt een paar keer meegekeken en gespeeld bij een speltak en je besluit dat Scouting écht iets voor jou is. Je wordt lid van Scouting Manresa wat betekent dat je na een paar maanden geïnstalleerd zult worden als scout. De installatie is een groot feest met allerlei leuke Scoutingactiviteiten. Na het doen van de belofte krijg je als echte scout het speltakteken en het installatieteken op je Scoutfit en je ontvangt een groepsdas. Nu hoor je echt bij de groep! Als geïnstalleerd scout ben je betrokken bij, en voor langere tijd verbonden aan de groep.

Franse lelie met platte knoop
Vaardigheidsinsignes Scouts

Vaardigheden

Bij Scouting zijn we naast het samen spelen ook actief bezig met het ontwikkellen en leren van vaardigheden. elke speltak heeft zo zijn eigen vaardigheidsinsignes, deze worden behaald op het moment dat het lid kan aantonen dat hij voldoende kennis en behendigheid heeft over het betreffende onderwerp.

Elke speltak heeft zijn eigen vaardigheidsinsignes, deze verschillen van onderwerp en moeilijkheidsgraad.

Uniform

Het officiële scouting uniform is niet meer weg te denken uit de traditie van Scouting. Het uniform maakt dat iedereen binnen scouting gelijk is, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen ras, sekse, geloof, geaardheid of welk ander verschil dan ook. Ieder mens is uniek, door dit uniform toon je aan dat je met je unieke eigenschappen deel uit maakt van een ‘samen’.

Het woord samen heeft dan ook een speciale rol binnen scouting en binnen onze vereniging. Samen spelen, samen groeien, samen iets bereiken, samen fouten maken en samen de wereld en natuur ontdekken.

Op het uniform zitten, na de officiële installatie de volgende insignes:
– Het naambandje van Scouting Manresa (rechter mouw/schouder)
– Het speltakteken (van bijv. de bevers, welpen, scouts, etc.) (op de rechterborstzak)
– Het installatie-teken (de franse lelie) (op de linkerborstzak)

Daarnaast kunnen door de kinderen de zogenaamde vaardigheids-insignes worden verdiend. Deze worden uitgereikt door het staf en komen op de linkermouw.
Ook zijn er zogenaamde funbadges te koop, deze mogen boven de linkerborstzak komen.

Het uniform is uiteraard niet compleet zonder de groepsdas. In ons geval een blauwe das, met een rode rand. De kleuren van onze mooie stad Venlo. Deze groepsdas is alleen te koop bij onze vereniging.

Uniform uitleg

De rest van het uniform en insignes, alsmede van alle handen leuke en handige spullen voor scouting, zijn te koop bij de scoutshop. 1x per jaar (na aanvang van het nieuwe seizoen) zal er een mobiele winkel bij ons HK staan, waar spullen gekocht kunnen worden.

Mocht je deze missen kun je via de website van de scoutshop alles kopen.

Voor alle details over het uniform kun je terecht op de website van Scouting Nederland.

Vaderhike

Het eerste vaderhike werd georganiseerd in 1960, zoals de naam al zegt is het een hike voor de vaders van onze jeugdleden. De vaders gaan in dit weekend Scouting beleven, kamperen in tenten, zelf koken, kamvuur en spellen die Scouting juist ook voor hun kinderen zo leuk maakt.

Eigenlijk klopt de naam Vaderhike niet helemaal, er zijn niet alleen maar vaders lid. Ook niet vaders kunnen lid worden, zij worden dan aangedragen door een ander lid. Wat hierin niet veranderd is dat je een weekend weg bent met de “vaders” van Scouting Manresa, een hoop plezier beleeft, kennis maakt met het scoutingspel, een hoop leert en grenzen verlegt.

Er is veel te vertellen over het vaderhike, maar veel sprekender zijn de foto’s en filmpjes, deze kun je samen met de inschrijving vinden op de website van het vaderhike

Geschiedenis

Scouting Manresa is op 20 januari 1990 opgericht.

In Venlo Oost waren 2 scoutingverenigingen op korte afstand actief: Scouting Francesco en scouting Fatima. Beide verbonden aan verschillende parochies, maar inmiddels waren deze grenzen lang niet zo strikt meer.

Beide verenigingen waren gezonde verenigingen. De ontwikkelingen van die tijd, brachten dat het leden aantal bij scouting Fatima terug liep terwijl bij scouting Francesco ook ruimte was voor groei.

Met de aanwezigheid van de nieuwbouwwijk het Groenveld, was dit al merkbaar en was het ledenaantal stijgende. Een logische samenwerking van beide verenigingen om het spel van scouting aan te bieden aan de jeugd van deze wijk lag voor de hand.

Na verkennende gesprekken werd in 1989 al besloten om samen te gaan draaien en uiteindelijke volgde de fusie. Tijdens de fusiegesprekken, bleek een samenvoeging van beide namen geen voorkeur en werd besloten om de naam te verbinden aan het klooster Manresa op de berg, liggend in het midden van de wijk. (aalmoezenier Daantje sprak de hoop uit dat de groep zich niet ging vormen naar dit klooster, lomp, kil en zonder uitstraling..)

Zo werd de nieuwe naam scouting Manresa een feit.

Oudere foto van ons HK

Scouting Manresa koos voor een das met de Venlose kleuren. Deze frisse combinatie bleek een prima combinatie voor de nieuwe groep. Een vaandel werd ontworpen, helaas ontvreemd tijdens een kamp en inmiddels vervangen door een nieuwe vlag met de kenmerken van deze tijd.

Manresa is een groep gebleven waar gezelligheid en sfeer hoog in het vaandel staan. Vol energie en overgave wordt door de stafleden wekelijks het programma gemaakt voor de leden.

Een gezellige en hechte groep stafleden steekt menig uurtje in deze brede vrije tijdsbesteding om de jeugd uit de wijk een leuke maar vooral ook leerzame tijd te bezorgen. De veelzijdigheid van scouting wordt zo totaal benut.